9.7.2016

Ennätyksellisen talven tuhot

Tänä keväänä on paljon uutisoitu, miten puutarhoissa on kärsitty pahimpia talvituhoja sitten 1980-luvun. Erityisen hankalaa kasveille olivat tammikuun alun kovat pakkaset, kun lunta ei vielä ollut kasvien suojana. Kaikki lehtijutut kehottivat odottamaan, sillä osa kasveista voi nousta mullan pintaan hieman myöhässä ja itse en ainakaan vielä 23.5. osannut sanoa, mitä on menetetty ja mitä ei.

Nyt 9.7. sen jo näkee. (Täydennys 1.8.: vielä paljon myöhemmin kesällä huomasin pelastuneita. Esim. viidestä syysleimusta yksi on hengissä.) Esimerkiksi harmaamalvikista ja kesäpikkusydämestä "emotaimet" kuolivat, mutta malvikki oli siementänyt, joten taimia on kukkapenkissä jokunen. Kesäpikkusydän aloittaa tavallisesti runsaan kukinnan jo toukokuussa, mutta nyt se vasta nostaa ensimmäisiä hentoja versoja maan pinnalle. Ne ovat vasta viisisenttisiä eikä kukinnasta ole tietoakaan. Monesta lajista menetin useita yksilöitä, mutta jokunen jäi jatkamaan sukua.

Alla koontia talven viemistä lajeista. Lista ei välttämättä ole täydellinen, varsinkaan Ruoveden osalta, mutta täydennän sitä tarvittaessa.

Tampere
Sitruunamelissa
Melkein kaikki narsissit
Osa tulppaaneista 
Ruusut *4, jäin vain yhden vanhan pensaan uuteen paikkaan siirretty juuriverso
Höyhenpensas
Hortensia
Varjolilja
Punatähkä
Myskimalva
Harmaamalvikki (kukkapenkissä) - mutta oli siementänyt ja pieniä taimia
Viinilaukka
Tuoksumatara
Loistosalvia
Valkoalpi

Ruovesi
Arovuokko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti