8.8.2016

Kiitos vierailijoille

Myskimalva
Vieraskirjan mukaan meillä kävi eilen Avointen puutarhojen päivänä 87 henkeä tutustumassa puutarhaan. Se on hieman vähemmän kuin viime vuonna, mikä oli odotettavissa, sillä osa paikallisista harrastajista oli pihamme jo nähnyt. 

Vuosi sitten teemapäivä oli kesäkuun lopussa. Tuolloin ihastusta herättivät erityisesti kultasade, köynnöshortensia ja akileiat. Nyt elokuun alkupuolella ihastutti erityisesti komea parimetrinen sinipallo-ohdake sekä kauniisti kukkivat myskimalvat. Huomiota keräsi myös pujonsukuinen komea kasvi (kuva bloggauksen alaosassa), jonka nimi ei vielä selvinnyt.

Lämpimästi suosittelen oman puutarhan avaamista muillekin, sillä kovin vähän on tavallisia omakotitalojen pihoja avoinna!

Sinipallo-ohdake
Minulla oli mukana päivä, kun sain juttella tuttujen ja ennestään tuntemattomien kanssa puutarhanhoidosta - ja vähän muustakin. Myös perheemme pojat olivat tyytyväisiä pieneen lisätienestiin kahvilasta ja taimimyynnistä.

Perennoita olisi vielä - ja kohta omenoitakin


Perennoita myimme ison määrän, mutta vaikea on arvioida, mitä ja paljonko menee kaupaksi. Ja sitä ei meinaa muistaa edes yhden kesän taimitarhakokemuksella, että aina halutaan ostaa juuri sillä hetkellä kukkivia kasveja :)

Monenlaisia kasveja vielä on tarjolla ja niitä saa hakea esimerkiksi euron kappale. Tai halutessasi voit tuoda vaihdossa muita perennoita, huonekasveja tai vaikka jätskiä tai kahvipaketin:)

Toinen pojistani purkittamassa jakotaimia heinäkuussa.
Kun omenoiden (Bergius, Åkerö) satokausi pian alkaa, niitä saa hakea maksutta. Meidän perhe ei millään mehustuksella ja säilömisellä ehdi niitä kaikkia käyttää.

Ota yhteyttä soittamalla ovikelloa tai puhelinta (041 525 0067). Voit myös kommenoida alle tai lähestyä somen kautta. Sähköpostini on etunimi.sukunimi@live.fi. Kuvia löydät tästä blogista tai Googlen kuvahaulla.
 • valtikkanauhus, keltainen
 • kevätesikko, keltainen
 • tuoksukurjenpolvi, valkoisen ja haalean vaaleanpunaisen väliltä
 • vuorikaunokki, sininen
 • lehtosinilatva, sini-violetti
 • sormustikukka, ainakin vaaleanpunainen ja valkoinen
 • mirrinminttu, sininen
 • maahumala, violetti
 • oregano eli mäkimeirami
 • koristevadelma (pensas)

Tunnistamattomat kasvit

Kuvassa lienee joku hierakka

Mehikasvien lisäksi pihalla on muutama kasvi, joista en ole aivan varma, mitä ne ovat. Heinäkuussa kukkivien sivulla on joku tädyke, jolle useampikin vierailijoista ehdotti lajiksi Virginian tädykettä. mutta siihen kasvi on liian matala, rentokasvuinen ja aikaisin kukkiva. Loistotädyke sopisi ominaisuuksiltaa paremmin, vaikka värisävy on eri kuin netin loistotädykkeen kuvissa. Ehkä se silti on sitten se.

Toinen kysymysmerkki on oheisen kuvan pujon sukuinen kasvi. Yksivuotinen, mutta siementää hyvin. Se on 50-150 cm korkea, punertava kasvi. Katsotaan löytyykö sille lähipäivinä nimeä yli 54 000 jäsenen Puutarha ja piha -Facebook-ryhmästä. Sitä käytän viimeisenä vaihtoehtona, jos nimeä jollekin ei mistään meinaa löytyä :)

Lisäys 9.8.: Kiitos sunnuntain vierailijoiden ja Niina Laakson Facebook-kommentin, olen päätynyt siihen, että kuvassa on joku hierakka. Hevonhierakkaa ehdotti muutama, mutta sen lajikuvauksen mukaan se ei ole noin punainen. Tosin ehkä joku alalaji tai risteymä sitten on. Maistoinkin lehteä, mutta suolaheinän makua en tunnistanut. Wikipedia näet hierakoista, että useita sukuun kuuluvia kasveja kutsutaan suolaheiniksi. Sukuun kuuluu noin 200 lajia, joista Suomessa kasvaa lähes 20 ja risteymiä on runsaasti.


Mitä opin?

 • Syysleimut olisi hyvä siirtää aurinkoisempaan paikkaan, vaikka pihasaunan seinustalle.
 • Kesäkurpitsojen aluista poistetaan se ns. kukan pää. Ne ovat niin kovakuorisia, etteivät välttämättä joudukaan lehtokotiloiden suihin.
 • Jos kärhö kuoli talvella, se saattaa pitää välivuoden ja nousta vasta seuraavana kesänä maan päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti