23.9.2016

Omenasatoa ja tuoremehua

Ylimääräisiä omppuja jaoin tutuille somen
kautta ja pusseissa portinpielessä. Hyvin
pääsin ylimääräisistä eroon. Vielä on
tarjolla talviomena Åkeröä.
Muistelen, että sen kymmenen vuoden ajalle, kun olemme asuneet kolmen omenapuun (Bergius, Melba, Åkerö) kanssa tässä samalla tontilla, on ollut vain yksi vuosi, jolloin omenoita ei tullut, eikä mehuakaan voitu tehdä.

Useimmiten olen käynyt Tampereella Marttojen omanatuoremehuasemalla, joka muutti täksi syksyksi Pyynikiltä Haukiluomaan. Uutta on, että heiltä mehun saa nykyisin omien pullojen sijaan halutessaan myös muovipusseihin: sellaisiin, mitä viinipäniköissäkin käytetään. Päätin heti kokeilla niitä, sillä kevätkauden alkaessa on jo suuri osa mehuista homeessa eikä makukaan kovin kauaa pysy yhtä hyvänä kuin vasta puristettuna.

Alla muistiinpanoja niitä vuosilta, kun ne ovat tallessa. Välillä olen laskenut pullojen määrää, ne ovat pääosin tavallisia viinipulloja, mutta joukossa on myös litran pulloja. Lajike ja kypsyys vaikuttavat saatavan mehun määrään.

  • 2009: 60 kg omppuja --> 40 pulloa mehua 
  • 2010:
    • 16.8. 113 kg (63 €, 67 pl, 10 pv siitä, kun alkoivat tipahtaa puusta) 
    • 27.8. 70 kg (38 €, 46 pl) 
  • 2011: 70 kg 
  • 2012: 
    • 30.8. 60 kg (36 pl, 42 €)
    • 14.9. 100 kg (67 €)
    • 5.10. 105 kg 
  • 2013: 80 kg (45 pl) 
  • 2014: 76 kg (29.8.) ja 99 kg (18.9.; 87,10 e). Ensikerralla max. viikon tauko ja kesäomput mehustamoon raakoina tai max 3 pv vanhoina.
  • 2016: 111 kg omenoita, pääosin Åkeröä (120 e, sis. noin 12 muovipussia, pulloja n. 27) Bergiukset jaoin kavereille ja portinpielessä, Melbat syön tuoreeltaan. En usko, että enää saamme tätä enempää mehua käytettyä. Viimevuotisiakin on jäljellä, mutta maku ei hivele hermoja ja monessa jo hometta...
  • 2018: 108,45 kg (22.9., joten pääasiassa Åkerö-lajiketta)
    • Hinta: 108,45 x 0,85= 92,18 € ja C-vitamiini 5,00 € ja 10 hanapussia (3 l) 17,50 € (syyskauden mehu pulloihin *32). Tämä kaikki yhteensä 114,68 €. Aikaa mehuasemalla meni 50 min.

Minä lähdössä tuoremehuasemalle vuonna 2008.
Tuoremehuasemalla omenat ensin pestään, sitten rouhitaan palasiksi ja lopuksi niistä puristeaan mehu. Jos mehua ei halua pakastaa se myös pastöroidaan ja mukaan voidaan lisätä C-vitamiinia. Tuoremehuasemat toimivat idella, että omenoiden tuoja myös tekee töitä: kantaa omenoita ja pulloja. kastelee pullot ja pullottaa mehun yhdessä mehuaseman työntekijöiden kanssa. osa mehuasemista tarjoaa myös palvelua, missä kaikki tehdään valmiiksi.
Tämä ja alla olevat kuvat ovat Haukiluomasta Marttojen tuoremehuasemalta 2016.

Pullotin alkusyksyn mehut lasipulloihin ja loput säilöttiin muovipusseihin, missä niiden pitäisi huoneenlämmössäkin säilyä ainakin vuoden ajan, Tarjoilua varten aion tuunata pahvisen viinipänikän jollain omenan kuvilla, että perheen nuoriso erottaa sen rypäletuotteesta :)
Mehupussien luvataan säilyvän hyvin, kunhan muistaa, ettei vie niitä kellariin, missä majailee hiiriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti