5.7.2017

Puutarhakuvia Münchenistä

Lomailin heinäkuun lopulla etelä-Saksassa Münchenissä. Alla olevat kuvat ovat Nyphenburgin linnan puutarhasta ja sen vieressä olevasta kasvitieteellisestä puutarhasta. Reissumme jatkui Itävallan puolelle, minkä kasvikuvia jaan lähipäivinä omassa postauksessa.

Botanischer Garten München-Nymphenburg on valtavan kokoinen ja monipuolinen alue keskustan tuntumassa. Sieltä löytyy noin 16 000 kasvia. Halutessaan voi muutamalla eurolla vuokrata kuuntelulaitteen, minkä avulla kuulee runsaasti tarinoita kasvihuoneisiin rakennetuista kasvuympäristöistä ja yksittäisistä kasveista. Jos puutarhanhoito ei ole suuren suuri intohimo, voi päivästä riittää aikaa myös viereisen Nymphenburgin linnan, sen piharakennusten ja puutarhan tutkimiseen, mutta itse kyllä tarvitsin oman päivän molemmille.

Tällaisia puiden juuria oli useammassakin paikassa Nymphenburgin linnan puutarhassa.

Puut olivat valtavan kokoisia. Muutamien vanhojen runkojen lisälle olisi mahtunut käväisemäänkin.
Tämä japaninsypressi kasvoi jännittävästi ikään kuin kantonsa päällä.

Kasvitieteellisessö puutarhassa käy vuosittain 350 000 kasvien ihastelijaa.

Tässä lammessa oli lumpeiden ohella sammakoita.


Kasvitieteellisen puutarhan väriloistoa

Kasvihuoneessa kasvoi runsaasti erilaisia lumpeita. Ne jättilehdet, joiden päällä kuvissa istuu pikkulapsia, olivat jo hyvää vauhtia kasvamassa. Lummehuone on käytössä vain keväästä syksyyn. Talvella sen lämpimänä pitäminen veisi liikaa energiaa.

Kasvihuoneen jännän näköinen kasvi

Kasvihuoneissa oli valtavan kokoisia lihansyöjäkasveja. Nämä roikkuvat ansat olivat jopa 30 cm pituisia.

Kasvihuoneen jännän näköinen kasvi

Yli 21 hehtaarin puutarhasta löytyi mm. kevätkukkien polku, niittykasvien alue, rodo-puisto ja syötävien kasvien alue, missä oli upeita salaatteja, yrttejä ja erikoisempiakin herkkuja. Ja Baijerin helteessä ne olivat ehtineet kasvaa jo aivan erinäköisiksi - tai ainakin paljon suuremmiksi, kuin Suomen kesässä ikinä. Kuvassa on osa alppialueen kasvien kukkulaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti