5.6.2018

Ennätyksellisen lämmin toukokuu

YLE Puheessa meteorologi totesi juuri, että noin kuukausi sitten kevät oli kaksi viikkoa tavanomaisesta jäljessä, runsaslumisen talven jäljiltä, ja nyt se on noin kaksi viikkoa edellä. Toukokuu oli Suomessa koko mittaushistorian lämpimin. Kun Tampereella on keskimäärin 16,3 hellepäivää kesän aikana, yksin toukokuussa niitä oli jo 14.

Kevään ensimmäiset kukat ovat jo kukkineet, omenapuutkin kokonaan toukokuun puolella. Kultasade on parhaimmillaan, köynnöshortensia aloittelee kukintaansa. Lähinnä katua kukkapenkissä kukkii särkynyt sydän ja arovuokko viimeistelee kukintaa.

Vanhassa kukkapenkissä kevätkaihonkukkienkien kukinta on ohi, melkein myös esikoiden, talvikin ja tulikellukan. Kevätvuohenjuuressa on vielä jokunen kukka. Vuorikaunokit ja mansikat ovat parhaimmillaan. Vaatimattomasti kukkii nyt myös kesäpikkusydän.

Uudessa kukkapenkissä kukkivat mirrinminttu, peippi, akileijat ja reunalla joku valkokukkainen maksaruoho. Vuorenkilven kukinta alkaa jo olla ohi

Kivikkokukkapenkissä loistaa patjarikko valkoisena mattona, siellä on myös muutama sammalleimu, jotka voivat erityisen hyvin saunan edustalla hopeahärkkien kanssa. Helmililjan kukinta alkaa olla ohi, samoin kaksi kukkaa tehneen tarhakylmänkukan, mutta tyräkki loistaa keltaisena ja rentoakankaali violettina. Myös rantalaukkaneilikka kukkii.

Käsittämättömän lämpimän toukokuun jälkeen, päivä lakkiaisten jälkeen, saapui kylmä ja tuulinen ilma. Ensi yönä saattaa painua jopa pakkaselle, tänään on vain 12 astetta lämmintä?! Olin jo tottunut monen viikon ajan liikkumaan paljain varpain ja vain kesämekko päällä.

Köynnöshortensiaa lukuun ottamatta mainitut kukat aloittivat tänä vuonna kukinnan jo toukokuun puolella.

Lakkiaisia juhlittiin helteessä 2.6. Vielä seuraava päivä oli lämmin, kunnes sää vaihtui tuuliseksi ja viileni, ennusteiden mukaan viikoksi. Etualalla kukkii sininen vuorikaunokki, takana kultasade. Pionin nuput pullistelevat, mutta eivät vielä ole auenneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti