30.9.2018

Syystöitä ja pelargoniapensaita

Pelargonit nauttivat kuumasta kesästä
Tällä viikolla laitoimme lämmityksen päälle, sillä öisin on lämpötila laskenut jo nollan pintaan. Maahan istutetut dahlia ovat kuolleet, samoin monet muut kesäkukat.

Muutamia pelargonioita ja dahlioita vielä nostelen yöksi pihasaunaan pakkaselta turvaan ja päivällä kulkijoita ilahduttamaan.

Nostin dahlian juurakot maasta
Eilen lauantaina oli kaunis keli tehdä pihatöitä ja avuksi sain kuopuksemme: nostin dahlian juurakoita, keräsin perennatuet ja nostin pihakalusteita sisälle. Kuopus leikkasi nurmikkoa, keräsi loput punaherukat ja pesi piha-altaan vesipumpun. Rännien siivoustarpeekin tarkastimme, mutta niille ei tarvinnut tehdä mitään.

Nostin viimeisetkin pelargoniat sisälle. Niistä monet ovat jo vuosia vanhoja ja lämmin kesä innosti ne kasvamaan taas runsaasti kokoa.

Nyt meillä on koti täynnä kuvan kaltaisia valtavan kokoisia pelargoniapensaita, mutta eihän niitä voi vielä viedä alakertaan talvehtimaan, kun kukkivat niin kauniisti!

Keräsin köynnöstuet perennapenkeistä
Oma kokemukseni on, että valo on talvehtiville tärkeintä. Meillä ei ole niin viileää paikkaa, että kastelua voisi vähentää pienemmäksi kuin kerran viikossa. Parhaiten menestyvät viileällä ja valoisalla verannalla, mutta kyllä ne huoneenlämmössäkin pärjäävät. Kellarikerroksen täytän näillä myös, mutta kyllä nyt on huoli, mihin ne mahtuvat, kun pelargonioiden koko kasvaa vuosi vuodelta.

Niin ja omppujen kerääminen kuuluu lähes päivittäisiin syystöihin. Bergiuksen aika alkaa olla ohi, Melbaa tulee vielä syöntiomenaksi ja talviomena Åkerö alkaa varmaan olemaan parhaimmillaan. Sitä on vielä runsaasti puussa ja saa tulla hakemaan!
Pallodahlia ja sinisiä lobelioita










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti