28.7.2023

Kivimuurin oikaisu

Puolison lempivalitusaiheita on ollut pohjakerroksen luiskan kiveys, mikä on vuosikymmenten aikana valunut niin, että ovi hädin tuskin mahtuu kiinni. Tämä onkin niitä ainoita pihahommia, jotka on tehty ensi sijassa puolison toiveesta.

Korjausta oli suunniteltu pitkään ja lisäkiviä hankin jo viime kesänä. Niitä jäi yli, joten ota yhteyttä, jos sinulla on sellaisille tarvetta. Nyt heinäkuun lopulla tein korjausurakan eli otin kaikki kivet pois ja asettelin ne uudelleen. Maan ja kivien väliin laitoin kivituhkaa niin paljon kuin sitä edellisestä rakennusprojektista oli jäänyt. Urakka kesti kaksi päivää ja tein sen puolison jo ollessa töissä, minun jatkaessa lomaa. Tälläisille isommille siivous- ja korjausurakoille kesäloman loppuosa on parasta aikaa. Tosin matot ovat vielä pesemättä, samoin ikkunat, mehumaijallekin olisi käyttöä...

Alla kuvia ennen ja jälkeen. Vähän jännittää, mitä talvi rakennelmille tekee, sillä kunnon perustusten tekeminen savimaalle olisi ollut turhan iso homma eikä olisi onnistunut ilman koneita. Entinenkin luiska kesti riittävän hyvin oletettavasti 80 vuotta, joten eiköhän tämäkin kohtuullisen ajan kestä. Toiselta puolen löysin puisia, toiselta metallisia tukirakenteita maasta. 

Kuvat ennen korjausta



Vuosikymmenet olivat valuttaneet muuria alas, joten oven sulkeminen ei kauaa olisi onnistunut ilman korjausurakkaa.

Kuvat jälkeen. Pyrin säästämään muurille levinneet kasvit mahdollisimman hyvin, samoin kulkuväylän reunalla kasvavat metsämansikat. Samalla vähän korotin muuria, sillä molempien yläpuolella olevat kukkapenkit laskivat kovasti muuria kohti. Kadun puolen muurille jätin muutaman reikäkiven noin puoli metriä muurista rajaukseksi ja tueksi, jotta maa ei niin paljoa valuisi kohti muuria.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti