3.1.2024

Rakennutin terassin kesällä 2022

Rakennutin pitkään haaveilemani terassin loppukesästä 2022, mutta kuva alla on viime kesältä 2023, jolloin kasvillisuus ympärillä on jo istutettu, joskin osin varsin pientä. Idea puuterassista ja rinnalla olevasta pyöreästä liuskekiviterassista syntyi Maaret Järvisen kanssa jo monta vuotta sitten (lue lisää puutarhasuunnittelijan käynnistä). Tähän ratkaisuun olen erittäin tyytyväinen. Harmillista on vain, että hänen suosittelema rakentaja ei terassia ehtinyt tekemään. 

Hoito-ohjeita lehtikuuselle (Puutoimi

  • Tikkuuntuessa laudan suuntainen pinnan hiominen 180 karkeuden hiomapaperilla.
  • Kestää lahoamatta noin 20-30 vuotta maasta irti asennettuna.
  • Tiheänä puuna Siperian lehtikuuseen olisi suositeltavaa porata esireiät ennen ruuvaamista halkeilun estämiseksi, erityisesti laudan päätyjä kiinnittäessä. Käytä uppokantaisia A2-luokan ruostumattomia ruuveja. 
  • Kattamattomien terassien asennuksessa tulisi käyttää vähintään 8 mm rakoa (145 mm leveälle laudalle). 

Valokuva 21.6.2023

Nyt vasta projektista tänne blogiin kerron, sillä siinä syntyi rumaa jälkeä. Itse terassi on toki ihana, mutta vaatii melko suurta korjausta vielä. Terassilankut ovat osin aivan kiinni toisissaan, siis edes paperi ei väliin mahdu, Koska ne ovat liian tiheässä, lautojen reunat ovat nousseet ylös, kun eivät sivulle mahdu sään mukaan elämään. Osan kivistä olen jo vaihtanut, osa sitä vielä odottaa. Oriveden mustan lisäksi terassissa on yksi ruosteinen sisu-kivi. Lisäksi pari kiveä on aivan kauttaaltaan naarmuilla. Kivien asettelukaan ei ole ammattimaisesti tehty, mutta kaikkea tuskin viitsin uusiksi tehdä. Siivoukset ja nurmikon uudelleen istutuksetkin tein pääosin itse, vaikka ne minulle tarjouksessa luvattiin. 

Hyväksyin saamani tarjouksen 5150 € sekä lehtikuusilaudat 727,72 € ja liuskekivet. Maksoin muutaman lisätyön, mutta lopullisen laskun kohdalla yrittäjä - jonka nimeä en halua julkisesti mainita - heittäytyi todella ilkeäksi ja valehteli ihan pokkana ja tekaisi lisälaskuja, jotka selvisivät vasta sovitteluprosessin myötä. Toista tuhatta maksoin lopulta ylimääräistä, mutta pahinta oli käyttää prosessiin muutama viikko työ-/loma-aikaa. Järkyttävä stressi, viha, suuttumus, turhautuminen - ja ennen kaikkea petetyksi tulemisen fiilis. 

Kuvitelkaa, että yrittäjä rakentaessaan lupaa korjata mahdolliset virheet ja lupaa istuttaa ympärille nurmikon, siivota jälkensä jne. Kun sitten haluat muutamasta korjauksesta neuvotella sekä toteat ulkopuoliselle laskutusta hoitavalle taholle, että lasku ei vastaa sovittua, saat vastaasi viharyöpyn, haukkumisia, uhkailuja jne. Kertaakaan yrittäjä ei edes tullut näitä puutteita ja virheitä katsomaan. Ainoa viesti (jopa puolille öin jatkuneissa haukkumisviesteissä) oli, että maksa, tai hän vie asian käräjäoikeuteen. 

Sovittelun jälkeen maksoin osan ylimääräisistä kuluista. Kokonaishinta oli 8313,52 €, mikä ei sisällä kasveja. Kivet ja laudat jäivät ensi kesään itse korjattaviksi. Siihen menee vielä useampi päivä ja muutama satanen. Huokaus! Tämän verran jaan tänne, nyt yritän unohtaa koko asian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti