26.9.2021

Nurmikon ilmausta toukokuussa

Tältä näyttää ilmajalla ajelun jälkeen.
Käytin noin 22.5. kahdeksan tuntia nurmikon hoitoon ja pari tuntia tarvitaan vielä haravointiin. Sain päiväksi lainaan nurmikon ilmaajan. Ensin ajoin nurmikon, ensi kertaa tänä keväänä. Toiset ohjeet neuvovat ilmaamaan jo huhtikuussa, kun maa on kuivanut, mutta nurmi ei vielä kasva. Toiset ohjeet neuvovat ilmaamaan vasta kun nurmi on keväällä ajettu kolmesti. 

Kun nurmikko oli ajettu lyhyeksi, ajoin sen ruoholeikkurilta näyttävällä pintailmaajalla. Sammal- ja nurmisilppua tuli niin paljon, että piha alkoi näyttää ruskealta perunamaalta. 

Haravoitavaa on valtavasti. Nurmi- ja sammalmäärä ehkä juuri ja juuri mahtuisi isäni pieneen peräkärryyn, kukkuralliseen kuormaan. Nyt sain noin puolet naapurin kärryyn ja loput yritin kompostoida, mutta lopulta osa päätyi kaatopaikalle, kun määrä oli niin valtaisa.

Sähkö-pintailmaaja

Pääosin sammaleesta koostuvaa jätettä kertyi
kymmeniä kasoja.
Käytin lainaamaani Gardol Electric Scarifier-Lawn Aerat. GLVE 1400-34 -laitetta, oletettavasti myöhennystelalla. Käyttöohjeen mukaan voidaan
 "laitetta käyttää joko sammalenpoistoon tai ilmaamiseen, tätä varten voidaan tela vaihtaa vain muutamalla toimenpiteellä. Möyhennystela vetää sammaleet ja rikkaruohot juurineen maasta ja möyhentää maaperää. Täten nurmikko voi ottaa ravintoaineita paremmin ja puhdistuu. Suosittelemme nurmikon möyhennystä keväisin (huhtikuussa) ja syksyisin (lokakuussa). Ilmaamistelalla raaputetaan nurmikon pintaa, jolloin vesi virtaa paremmin pois ja hapenotto helpottuu. Ilmota nurmikko aina tarpeen mukaan koko kasvukauden aikana."

Toisinaan voi olla tarve kylvää sammalesta perattuihin paikkoihin uusi nurmikko. Se ei ollut pihallani tarpeen. Kuoppiakin tasoitin lisäämällä niihin läpi alkukesän aina sen verran multaa tai turvetta, että ruoho jaksoi kasvaa sen läpi. Ja sitten taas uusi kerros. 

Näin jälkiviisaasti olisi ollut hyvä haravoida piha ilmaamisen jälkeen ja sitten katsoa, mitkä kohdat vaativat toisen kierroksen. Paikoin sain sammalta kuorittua hyvin pois, mutta vieressä sitä oli komea pehko. Ensisijainen tavoitteeni ei ollut sammalen poisto vaan sen vähentäminen ja nurmikon kunnon kohennus.


Mitä ilmaajan käytön jälkeen?Lisää hiekkaa tai muuta katetta

Onnellinen puutarhuri tihkusateessa.
 • Levitä ilmauksen jälkeen nurmikolle hiekkaa (raekoko 0,1–2,5 mm).
 • Savimalle suositellaan hiekkaturveseosta ja toisaalla lannoitettua multaa.
 • "Nurmikolle voidaan levittää katteeksi noin puolen sentin kerros hiekka/turveseosta, kompostimultaa tai pelkkää hiekkaa. Kattamisella parannetaan nurmikon kasvualustan happitilannetta, saadaan ruohon kasvupiste suojaan, edistetään versomista ja lisätään ruohon kulutuksen kestoa. Vuosien kuluessa lisätyt katteet auttavat myös maan rakenteen parantamisessa."
 • Levittelin nurmikolle ilmaamisen jälkeen vähän lehtikompostin multaa ja noin kymmenkunta säkillistä lannoitettua ja kalkittua turvetta (Puuilo 85 l, a 3,90 €. Osin lannoittamaan, mutta etenkin paikkaamaan painumia ja kuoppia.
 • Tilattu asennushiekkaa 0-3 mm, 1200 l eli noin 2000 kg suursäkki, 140 € (Pieni Soramonttu,Ylöjärvi) 
  • Ensimmäisen kuudenneksen levitin pihalle kahdessa tunnissa ja tihkusateessa 27.5.
  • Jossain vaiheessa vedin hiekkaa jo varmaan neljättä kierrosta ja käsikin touhussa vähän rasittui. Runsaasti levitin sitä myös kasvimaalle ja kukkapenkkeihin. Vielä olisi vähän levitettävää, kun tämän bloggauksen syyskuun lopussa julkaisen. Voi kun saisi säkin siirrettyä pihan sivuun, mutta eihän sitä itse nosta ja firmat tuovat säkit vain sisäänkäynnin luo, mihin suurilla autoilla saavat nostettua.

Kalkkia

 • Ylläpitokalkitukseen suositellaan 2-4 vuoden välein noin 10–30 kg/100 m² eli meidän pihalle vähintään 80 kg.
 • Ostin ja levitin keväällä Kekkilän puutarhakalkkia 3* 25 kg, Puuilon tarjoushinta yht. 20 €.


Lannoitetta

 • Lannoita nurmikko, kun se on päässyt hyvään kasvuun.
 • Esim. Biolan Nurmilannoite 10 kg/200 m2 eli 4 säkkiä.
 • Jäi tekemättä tänä kesänä, noin 5 kg oli vanhaa lannoitetta, sen levitin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti