17.6.2015

Kukkapenkin kesä

Vanhaksi kukkapenkiksi nimeämäni kukkapenkki peruskasveineen oli olemassa jo ostaessamme talon vuonna 2006. Vuosien varrella olen tätä tontin näkyvimmällä paikalla olevaa kukkapenkkiä laajentanut ja istuttanut joukkoon uusia lajikkeita. Siinä kasvaa lähinnä perennoja, pari upeaa pionia ja muutama köynnös. Alkuvuosina siinä oli myös orvokkeja ja toisinaan säleikössä kukkii kauniin ja hidaskasvuisen köynnöshortensian sekä kärhöjen lisäksi kesäköynnöksiä, joista köynnöskrassi on suosikkini. Se on monena vuonna ollut myös pihamme syksyn viimeinen kukkija.

Olen siistinyt kukkapenkin rajaukset (juurimattoa ja reunuskivet) sekä siirtänyt pihanurmikolta kevätesikoita kukkapenkkiin. Lokakuussa 2012 istutin 24 punaista tulppaania  (Tulipa Toronto, Beauty) nukkapähkömöiden oikealla puolelle sekä ukonkellon säleikön toiselle puolelle. Vuonna 2013 toin mökiltä muutaman keltaisen nauhuksen loppukesää piristämään, ystäviltä sain tulikellukan pistokkaita ja iiriksen mukuloita. Ostin yhden pikkutalvion tutustuakseni siihen, kun sitä niin jokapaikassa kehutaan. Loppusyksystä istutin vielä viinilaukan sipuleita ja toin puutarhaosaston loppuunmyynnistä kolme syyskimikkiä. Sahasimme pois säleikön korkealle ulottuvat poikkipuut, kun amppeleita ei ole tullut harrastettua. Toukokuussa 2014 istutin säleikön eteen kaksi jalokärhöä ja elo-syyskuussa 2015 altaan viereen viiruhelpiä ja kolme muurikelloa.

Alta näet valokuvin, miten kukkapenkki muuttui kesän 2013 aikana.


17. huhtikuuta
27. huhtikuuta
9. toukokuuta
17. toukokuuta
24. toukokuuta
8. kesäkuuta
20. kesäkuuta
27. kesäkuuta
2. heinäkuuta
11. heinäkuuta
9. elokuuta
17. syyskuuta

19. lokakuuta

Alla vielä vuotta aiemmin otettu kuva (31. lokakuuta). Tuolloin säleikössä kaivoi yksivuotista köynnöskrassia, mikä kukki runsaasti ja oli parhaimmilaan. Muuten oli lähinnä yksittäisiä toista 
kukintaa aloittavia perennoja. Kesäpikkusydän kukkii edelleen, mutta jää kuvassa krassin taakse.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti