30.6.2015

Puutarhassa yli sata vierailijaa

Avointen puutarhojen
teemapäivän viiri 
Osallistuin viime suunnuntaina ensikertaa Avointen puutarhojen teemapäivään emännän roolissa ja se oli hyvä kokemus - voin lämpimästi suositella! Teemapäivän organisoija Puutarhaliitto ry yhteistyökumppaneineen lähetti etukäteen oheisen kuvan viirin ja kirjekuorellisen muutakin materiaalia ja hyödyllisiä vinkkejä teemapäivää varten.

Suurin työ oli virittää tämä blogi siihen kuntoon, että sen voi julkaista. Perusrunko oli olemassa vuosien takaa, mutta kuvien siirtäminen vanhasta wikistäni tänne vei aikaa. Pihassa työskentelin erityisen ahkerasti viimeiset päivät ennen teemapäivää. Sain myös hyvän syyn korjata vanhan pihakeinumme ja viimeistellä kasvimaan laajennuksen.


Mainostin teemapäivää etukäteen kadun
varressa olevalla kyltillä
Vieraskirjaan kertyi 109 nimeä ja väkeä kävi melko tasaisesti pitkin päivää. Moni ajoitti tulonsa tunnin välein järjestämiini opastettuihin pihakierroksiin. Sen verran kiire tuli, että vaikka tabletti kulki päivän mukanani, yhtään kuvaa ei tullut otettua. Kunniavieraaksi ilmestyi talossa lapsuutensa viettänyt nainen, jonka veljen perheeltä tämän yhdeksän vuotta sitten ostimme. Hän kertoi, että kaunis ja hurmaavan tuoksuinen valkoinen pioni oli nykyisellä paikallaan jo hänen lapsuudessaan ja sen poikasia kukkii edelleen myös muutaman sukulaisen puutarhassa. Vieraana kävi myös molempien naapuritalojemme rakentajan tytär.

Monenlaista opin vieraiden kanssa jutellessa. Muutama laji tarkentui ja yksi sai nimen vielä seuraavana päivänä tulleessa tekstiviestissä. Tiesitkö, että jalokallioista kutsutaan myös hienon naisen silmäripsiksi? Varsin kuvaava nimi.
Selfie teemapäivän päätteeksi, takanani kovasti ihastelua
herättänyt köynnöshortensia
Pihan kasveista eniten huomiota keräsivät kultasade ja köynnöshortensia. Ne kukkivat kauniisti ja lienevät molemmat noin 20 vuotiaita. Perennoista huomiota keräsivät ns. uuden kukkapenkin kauniisti kukkivat tummat 'Black Barlow' lehtoakileijat sekä siniset 'Orion' jalokurjenpolvet.

Suunnitelmissani on osallistua Avointen puutarhojen päivään myös ensivuonna eli 7.8.2016, mutta varmistan sen lähempänä tuota ajankohtaa. Voit toki ottaa yhteyttä muulloinkin ja tulla vierailulle tai kysellä jakotaimia.
Heti pihaan tullessa löytyi vieraskirja, blogin osoite ja
kartta Tampereen muista kohteista.
Taimipöydän taimia sai valintansa mukaan ostaa tai vaihtaa
Vinkkejä puutarhansa avaaville, lisää käytännön vinkkejä saat ilmoittautumisesi jälkeen Puutarhaliitosta.

  • Oma mainoskyltti kadun varteen jo edellisellä viikolla.
  • Sisääntulon luo vieraskirja, mukaan otettava lappunen, missä mahdollinen oman puutarhasivuston osoite sekä tieto alueen muista avoimista puutarhoista (kartta ja osoitteet).
  • Opastettu kierros tunnin välein. Lopulta kuuden sijaan oli tarve vain neljälle kierrokselle. 
  • Taimimyynnin oheen mahdollisuus maksamisen sijaan myös vaihtaa perennoja. Kovin harva mahdollisuutta vielä käytti, mutta tavan yleistyessä lisääntynee. Tarjolla kannattaa olla etenkin teemapäivänä kukkivia kasveja.
  • Perheen nuoriso saa kivasti taskurahaa opaskylttien nikkaroinnista ja kahvilan pitämisestä.
  • Sovi lähiseudun muiden esittelijöiden kanssa vierailuista jonakin toisena päivänä.
Kaikkiaan Avointen puutarhojen päivään osallistui noin 65 000 vierasta (tieto lisätty 5.7.2015).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti