17.6.2015

Perennat somessa ja CC-lisenssi

Työni liittyy tieto- ja viestintätekniikkaan, sosiaaliseen mediaan (some) ja mobiilioppimiseen. Toisinaan testatessani ja opetellessani erilaisia palveluita, hyödynnän puutarhaharrastustani ja omia valokuviani, joiden käyttäminen on tekijänoikeuksien kannalta selkeintä. Alla muutamia esimerkkejä.
Mobie Zine -julkaisu
Ensimmäisenä yllä maksuttomalla PhotoGrid-mobiilisovelluksella tehty kuvakooste kotipihani heinäkuun kukkijoista 2014. Teksitys on lisätty YouTuben työkaluilla sinne vietäessä.

Kuluneena talvena olen kouluttanut muun muassa suomalaisen Mobie Oy:n sähköistä OnEdu-oppimisympäristöä ja siihen kuuluvaa Mobie Zine -julkaisualustaa sekä yrityksille että oppilaitoksille. Julkaisuni Perennoista on ensisijassa oma testi- ja demoympäristöni, joten sisältö perennoista jää kevyeksi, mutta halusin senkin tähän yhtenä esimerkkinä tuoda.


Ruudunkaappauskuvia Capzles-
palvelusta, millä voi kuvata esimerkiksi
kasvien kukintajärjestyksen
Verkosta löytyy kolmen vuoden takainen pikaisesti tehty aikajanakokeilu Capzles-palvelulla muutamista kotipihan kukkijoista. Kukat ovat jotakuinkin kukintajärjestyksessä keväästä syksyyn. Kuvan ohessa näkyvä valokuvauspäivä ei siis ole sama, milloin lajin kukinta alkoi.

Tuotokseni Perennoiden kukintajärjestys löytyy tästä linkistä. Aikajanan voi periaatteessa upottaakin verkkosivulle, mutta se ei aina ole ongelmitta toiminut, joten ohessa pari ruudunkaappauskuvaa.

Avoin jakaminen on minulle työelämässä arkea. Siellä jaan etenkin koulutuksiin liittyviä diasarjoja sekä omia kokemuksia ja vinkkejä niin blogissa kuin eri sosiaalisen median välineissä. Avoimesti jaettuun materiaaliin on syytä merkitä tieto siitä, millä ehdoilla muut voivat niitä käyttää. Kätevintä on merkitä se avoimella Creative Commons -lisenssillä. Se on kansainvälinen ja ei-kaupallinen käyttölupa, jonka käyttö on viime vuosina lisääntynyt hurjaa vauhtia. Tällä CC-lisenssillä on suomenkieliset verkkosivut.

Tämän blogin kuvineen jaan CC BY -lisenssillä. Se on myös mm. Suomen julkishallinnon avointen tietoaineistojen lisenssisuositus. Opetusalalla mm. Opetushallitus ja esimerkiksi Tampereen kaupunki suosittelevat, että jokainen opettaja merkitsee tekemänsä materiaalit CC-lisenssillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti