25.6.2015

Tervetuloa Avointen puutarhojen päivään!

Kultasade innostui kukkimaan vieraita odotellessaan
Sunnuntaina 28.6.2015 järjestetään Suomessa neljättä kertaa Avointen puutarhojen teemapäivä. Tuolloin noin 460 puutarhaa avaa ovensa vieraille tutustuttavaksi klo 12-18. Itse olen kerran osallistunut teemapäivään ja tänä vuonna avaan pihani ensimmäistä kertaa vieraille. Olet tervetullut tutustumaan rintamamiestalomme puutarhaan Tampereella!

Osoite on Hakametsänkatu 38 eli Harankadulta tultaessa toinen talo vasemmalla, Kalevan Prismalta matkaa on reilu kilometri Jankan suuntaan. Auton voi jättää Harankadulle, jonka lähes koko itäpuolella parkkeeraus on sallittu. Kadun päässä on P-paikka ja autojen kääntöpaikka. Hakametsänkadun varteenkin mahtuu useampi auto ja liikenteen sujuvoittamiseksi tällöin kannattaa poistua Miekkakujan ja Aarikkalankadun kautta sillä hyvää kääntöpaikkaa tiellä ei ole.

Lisätietoja löydät tästä vielä ennen teemapäivää päivittyvästä blogista, puutarhani esittelystä teemapäivän sivulla sekä teemapäivän Facebook-sivulta. Tviittaajille tiedoksi käyttäjätunnukseni @MatleenaLaakso.

Puutarhan esittely

Puutarhan esittelykierros tunnin välein klo 12.30 alkaen, puutarhaa saa toki myös kiertää vapaasti ja kysellä ja jutella kaikesta mahdollisesta.

Taimien myynti ja vaihtopiste

Tarjolla on taimien vaihtopiste sekä pistokkaiden myyntiä. Myyntihinnat ovat 2 € kappale tai 5 €:lla kolme taimea. Ota oma kuljetuslaatikko tai kassi mukaan! Vaihtoehtoisesti voit viedä saman määrän, mitä tuot tullessasi. Pöydillä on eroteltu taimet, joissa saattaa olla alueella yleisiä lehtokotiloita. Jos et koskaan ole niitä pihallasi tavannut, valitse "puhtaita" taimia tai pese juuret mullasta ennen istuttamista. Taimipisteellä ne on eroteltu toisistaan.

Taimet ilman riskiä lehtokotiloista
  • kuunlilja: vihreitä ja valkoreunaisia
  • kevätesikko, vaalean keltainen
  • tuoksukurjenpolvi
  • minttu
Taimet, joissa voi mullan mukana tulla lehtokotiloita
  • oregano eli mäkimeirami
  • minttu
  • kevätesikko, kirkkaan keltainen
  • vuorikaunokki
  • myskimalva
  • lehtosinilatva


Kahvila

Perheen nuoriso pitää kesäkahvilaa. Juomina tarjolla kahvia, teetä ja mehua (1 €, sisältää santsin) ja mokkapaloja sekä kauratosca-raparperipiirakkaaaja (1 € pala, molemmat hylaa. Lisäksi mansikka- ja vaniljajäätelöpuikkoja (1 €) sekä laktoosittomia suklaa- ja lakritsijäätelötuutteja (1,50 €).

Lähiseudun avoimia puutarhoja

Tampereella teemapäivään osallistuu kuusi muutakin puutarhaa, mutta myös naapurikuntien tarjonta kannattaa tarkistaa. Puutarhat löydät helposti maakunta- tai kaupunkikohtaisella haulla tai kartalle sijoitettuna tästä linkistä. Alle listasin tamperelaiset tutustumiskohteet niin, että lähimpänä olevat ovat listalla ylimpänä. Erittäin mielenkiintoinen uusi vierailukohde on myös kesäkuussa 2014 avattu Pirkanmaan perinnepiha, maakunnan perennoja esittelevä ja aina auki oleva kohde Ahlmanilla.


Tampereen vierailukohteet 2015. Sinisellä nuolella perennapihani.

Notegraphy-sovelluksella tehty kuva vuoden 2016 teemapäivästä


Avoimet puutarhat tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden, Svenska Trädgårdsförbundetin ja Suomen Omakotiliiton kanssa. Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin puutarhasäätiöt ovat osallistuneet tapahtuman rahoittamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti